jiu jitsu med japanska teckenJiujitsu är en renodlad självförsvarsträning som ursprungligen kommer från Japan och har anor som går flera hundra år tillbaka i tiden.

Jiujitsu är japanska (skrivet med två tecken: 柔 術  jiu jitsu) och betyder ordagrant ungefär ”mjuk teknik”. Med detta menas att man inte använder vapen, tillhyggen eller aggressivitet mot sin motståndare, utan på ett mjukt sätt utnyttjar den levande kraften hos motståndaren till sin egen fördel och försvar. En ”mjuk” teknik behöver dock inte alltid vara en snäll teknik och rätt utförd är den mycket effektiv som försvar.

Grundfilosofin i Jiujitsu är att med teknisk färdighet kompensera eventuell underlägsenhet i fysisk styrka vilket gör att den passar alla åldrar, ung såväl som gammal, kvinna som man.

Den jiujitsu som idag tränas i Sverige är moderniserad och omarbetad för att passa det svenska samhället och dess lagstiftning om nödvärn som bl a anvisar ”ej mer våld än nöden kräver”.

Ängelholms Jiujitsuklubb är medlem i Svenska Jiujitsuförbundet och vi tränar enligt Durewallsystemet. Det som skiljer oss från andra självförsvarssporter är ideologin, nämligen att vi inom Svenska Jiujitsuförbundet inte bygger vårt försvar på tillfogande av smärta eller skada.

Jiujitsu enligt Durewallsystemet är helt inriktad på självförsvar och samtidigt ger mycket omväxlande motion för utövare i alla åldrar.

Vill du läsa mer om jiujitsu/jujutsu?