Börja träna!
Kom och träna med oss i Ängelholms Jiujitsuklubb!
Vi är ett glatt gäng tjejer/killar, män/kvinnor i alla åldrar som har roligt tillsammans.
Jag vill börja träna – hur gör jag?
Är du sugen på att börja träna jiujitsu, eller bara nyfiken på träningen och hur den går till, är du välkommen att komma ner till klubben och vara med på ett av våra träningspass. Du får provträna gratis två gånger, så att du hinner känna efter att du gillar Jiujitsu och trivs med klubben, gruppen och tränarna.
Vi har anpassad träning för ungdomar mellan cirka 8 och 13 år på tisdagkvällar och ondagkvällar. Vuxna (14+) tränar på tisdagkvällar och torsdagkvällar.
Mer om våra träningstider.
Vem kan träna? Är jag för gammal att börja träna?
Alla kan träna jiujitsu! Du är aldrig för gammal för att börja träna och det spelar ingen roll vad eller om du har tränat innan. Vår träning är utformad på ett sätt som gör att den passar de flesta, och du behöver inte vara vältränad för att börja hos oss.
Vi tränar i egen takt och den enda tävlingen som förekommer inom jiujitsu är utmaningen att förbättra sig själv.
Varför ska jag träna jiujitsu?
Träningen ger en allsidig motion, förbättrad koordinationsförmåga, en bättre uppfattning om vad den egna kroppen klarar av och med tiden ett förstärkt självförtroende genom den trygghet man får av att ha lärt sig självförsvar.
På köpet får du nya vänner. Vi har trevligt tillsammans – vi tränar med varandra, inte mot varandra.
Passar jiujitsu för tjejer?
Absolut! Jiujitsu passar kvinnor eftersom teknikerna är utformade för att fungera även om motståndaren är längre, starkare eller våldsam. Med en väl genomförd teknik behöver du mycket litet styrka för att ha ett väldigt effektivt försvar.
Träningen innehåller även ett moment som heter newaza där man tränar försvar från liggande position. Självförsvarsteknikerna upphör inte för att man ligger på marken.
Vad får man lära sig?
Träningen bygger på försvarstekniker. Man lär sig ta sig ur en angripares grepp och blockera slag och sparkar, för att därefter utveckla den egna tekniken till att ”ta kontroll” över angriparen genom nedläggning och låsning.
Till att börja med tränar vi på att falla utan att skada oss. Första terminen lär man sig också att ta sig loss ur en mängd olika grepp och att komma undan slag-, spark- och knivattacker.
När du kan det fortsätter vi med att ibland fälla den som angriper oss. Teknikträningen görs i både stående, liggande, sittande och trängda lägen och den innehåller frigöringar, blockeringar, fällningar, kast och fastlåsningar med mera.
Under teknikträningen strävar vi efter att ge dig en ökad insikt om de olika principerna som vår jiujitsu vilar på. Möjligheten att arbeta med minsta möjliga kraft gör att du orkar mer och kan försvara dig även mot en större och starkare motståndare. Hushållandet med dina resurser medför även att du kan koncentrera dig på att överblicka hela situationen bättre.
I den här filmen presenteras klubben och den ger några smakprov från vår träning och från uppvisningar. Fler filmer från träningen finns i vårt videogalleri.
Vad händer sen?
När man lärt sig de första grundteknikerna kan man bli testad för att bli graderad. En nybörjare har alltid vitt bälte. När man klarat det första graderingstestet får man gult bälte.
Att stiga i graderingarna och uppnå Dan-grad, svart bälte, är det stora önskemålet för de flesta tränande, men självklart är kunskapen i sig själv det avgörande. Du kan läsa mer om de olika graderna här.
Varför har man olika färger på bältena?
Det är en indikation på hur erfaren man är och vilka tekniker man kan. När man tränar tillsammans är det väldigt bra att veta vilka tekniker träningskamraten har så att man inte använder sig av tekniker som riskerar att skada träningskamraten.
Vad kostar det?
Du betalar en årlig medlemsavgift och en träningsavgift per termin. Aktuella avgifter hittar du under träningsavgifter.
Lite praktisk information för nybörjare
Måste jag skaffa särskilda kläder direkt?
Nej, till att börja med kan man träna i ett träningsställ eller andra mjuka långbyxor med en (helst långärmad) tröja. När du har tränat ett tag vill du sannolikt skaffa en så kallad gi, den dräkt vi normalt använder när vi tränar. Då får du också bära ditt vita bälte. Dräkten går att beställa genom klubben. Några veckor efter terminsstart brukar vi göra en gemensam beställning från SBI sport. Man kan naturligtvis också försöka hitta en begagnad gi.
Vi tränar barfota, så man behöver inga sockar eller skor – bara ett par innetofflor att använda utanför mattan.
Personlig hygien
Hygien är A och O för allas trivsel.
- Man skall ha en god personlig hygien. Kommer man t ex direkt från jobbet går det bra att duscha av sig innan passet.
- Träningskläder skall vara rena.
- Naglar skall vara rena och kortklippta så du inte skadar dig själv eller någon annan
- Tvätta händer och fötter noga innan träningen.
- Träna inte om du är sjuk, för både din egen och dina träningskamraters skull.
- Om du har sår (även mindre sådana): tejpa/plåstra över såren ordentligt!
- Smycken (örhängen, armband och liknande) ska av säkerhetsskäl tas av före träningspasset.
- Använd tofflor när du går från omklädningsrummet till träningsmattan för att inte dra upp smuts på mattan.
Måste jag följa en massa japanska regler när jag tränar?
För en nybörjare och utomstående kan många regler verka onödiga och främmande, men de är grundade på tradition, normal hövlighet och hänsyn till medmänniskor. I hänsyn ingår också säkerhets- och effektivitetsregler för träning och instruktion.
Vi följer inte strikt alla japanska, vördnadsfulla normer för umgänge i en Dojo men vi följer de regler som Svenska Jiujitsuförbundet antagit av bl a säkerhetsskäl.
När vi går av och på mattan bugar vi för att visa respekt och tacksamhet. När vi påbörjar och avslutar ett träningspass hälsar vi på varandra med en japansk hälsning. Läs mer om detta på sidan Traditioner och säkerhet.
Instruktören informerar nya medlemmar om vad som gäller vid första tillfället men var inte rädd för att ställa frågor om du undrar något.
Hur går ett träningspass till?
Ett typiskt träningspass ser ut så här:
- Samling och hälsning
- Uppvärmning: gymnastik, kondition, styrka, lek
- Fallteknik
- Teknikträning (försvar, kontroll, blockering, kast och nedläggning)
- Samling med hälsning. Instruktören informerar om vad som händer i klubben
Är jag försäkrad när jag tränar?
När du som medlem tränar hos EJJK är du försäkrad via Aktiv Ungdom.
Tveka inte att komma ned och prova på ett humant självförsvar, som håller sig inom både etiskt och juridiskt försvarbara gränser!
Välkommen!
Ängelholms Jiujitsuklubb
- Läs mer om träning för barn och ungdomar
- Läs mer om träning för vuxna
- Läs mer om etikettsregler