Vuxenträningen passar alla oavsett förkunskaper, fysisk kondition och ålder.

Träningen består i huvudsak av självförsvarsträning med inslag av motion och viss fysisk aktivitet.

Under ett vanligt träningspass värmer vi först upp och tränar sedan olika tekniker.

Träningsupplägg

Träningen hålls i en dojo. Träningen börjar med att alla sitter på rad i seiza (man sitter på knä på japanskt vis) en kort stund. Alla bugar mot tränaren. Att buga brukar kännas konstigt för oss västerläningar i början men är mycket vanligt i Japan. På träningarna använder vi oss av japanska namn på tekniker och även lite av japanska seder och bruk.

Tränaren håller en uppvärmning så att muskler och leder får en mjukstart innan den riktiga träningen börjar. Det är viktigt att kunna falla kontrollerat och därför ingår oftast fallövningar i uppvärmningen. Man lär sig falla både framåt och bakåt utan att göra sig illa.

Efter uppvärmningen är det dags för den riktiga träningen. Det brukar fungera så att tränaren tar hjälp av en elev eller en hjälptränare för att demonstrera en teknik. Efter demonstrationen parar alla ihop sig två och två för att prova tekniken. Under tiden går tränaren runt och hjälper till. På detta sätt går man igenom några tekniker och man byter träningspartner ibland.

Träningen slutar som den började med att alla ställer upp på rad och sedan sitter ned i seiza. Tränaren brukar då passa på att informera om aktuella saker såsom ändrade tider, graderingstillfällen, träningsläger mm.

Du har själv stora möjligheter att variera din träning och anpassa den efter din egen förmåga och förutsättningar. En del vill ha lite lugnare träning och andra vill ha ett lite tuffare träningspass, och detta är sällan ett problem hos oss.

Städning

Eftersom det är trevligast att träna i en ren lokal så hjälps vi åt att städa både träningsmattan, omklädningsrummen och övriga utrymmen efter träningen på torsdagar. Vi är oftast ganska många som hjälps åt så detta tar inte så lång tid.

Medlemskap i föreningen

Kom gärna till vår lokal för att titta eller prova på. När du bestämt dig för att börja träna hos oss ber vi dig fylla i formuläret Ansökan om medlemsskap.